Sabtu, 8 November 2008

Mengapa dan kenapa?

Prepaid4U.Net Your Mobile LifestyleOrang Tua² kaum bugis dulu cam nenek²ku lah banyak betul pantangnya. Buat ini ndak boleh, buat itu ndak boleh, makan ini ndak boleh, minum itu tidak boleh dan banyak lagi lah yg ndak boleh.. Sejauh mana kebenarannya.. Fikir Dan renung²kan lah Mengapa dan kenapa? Adakah semuanya betul atau ada yang tersirat di sebalik pantang-pantang yang tertulis di bawah, Kalau ada yang mahu berkongsi pantang,
Anda boleh komen di ruangan pengomen..hehehehehehe

'JANGAN BIARKAN DIRI ANDA DISELUBUNGI DENGAN PANTANG'1. Orang tua dulu² melarang Anak² atau budak² di larang minum kopi, nanti di bilang bodoh.

2. Nenekku bilang ajamu tudanngi kangngulue' (jangan dudukkan bantal), nanti buntut bebisul.

3. Bilang mamaku kepada adik perempuanku, jangan menyanyi di dapur,nnti lambat kawin.

4. Dilarang duduk di tangga, nnti ndak ada rezeki datang.

5. Dilarang tidur betiarap, nnti mati mama.

6. Tidak boleh kasi kena kaki orang apabila sedang menyapu, nnti ndak kawin yg di kasi kena penyapu kakinya <-- bagi lelaki lah.. hehehehe 7. Anak dara tidak boleh minum gunakan mangkok, nnti cepat gemuk. 8. Di larang becakap masa buang air besar ( berak), nnti mulut bebau. Ini jak lah Pantang2 dan larangan dari org tua dulu² yang saya ingat.. kalau masi ada lagi. boleh kongsi bersama dengan saya. Jangan malu dan segan. Padaidi manengki kasi'na.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan